Luister nu
Alle players
192k | 64k
Open formaat
192k | 64k
Meer
Artist:
Titel:
Jaar:
Album:
Label:
Tijd:
Start:
Duur:

Straks op Slow Radio 
Volgende 
Home > Muziek nieuws

Zangeres Tina Turner overleden na slepende ziekte: Wereld verliest een legende en rolmodel

Tina Turner is overleden. De Amerikaanse zangeres stierf woensdag op 83-jarige leeftijd na een lang ziekbed in haar huis in Zwitserland, meldt ‘Sky News’ op basis van haar woordvoerder. Turner stond bekend als ‘de Queen of Rock ‘n Roll’ en scoorde verschillende wereldhits.
Tina Turner
Tina Turner was een icoon binnen de muziekindustrie en een pionier op het gebied van soul en rock ‘n’ roll. Ze stond bekend om haar krachtige stem en onoverwinnelijke doorzettingsvermogen. “Tina Turner, de ‘Queen of Rock’n Roll’, is vandaag vredig overleden op 83-jarige leeftijd na een langdurige ziekte in haar huis in Kusnacht nabij Zürich, Zwitserland”, bevestigt haar woordvoerder het overlijden. “De wereld verliest met haar een muzieklegende en een rolmodel.”

Tina Turner betoverde miljoenen fans over de hele wereld met haar muziek en passie voor het leven. “Ze inspireerde de sterren van morgen”, vervolgt de woordvoerder. “Vandaag nemen we afscheid van een dierbare vriendin die ons al haar grootste werk nalaat: haar muziek. Al ons medeleven gaat uit naar haar familie. Tina, we gaan je enorm missen.”

De gezondheid van Turner was broos. Naast een beroerte, darmkanker en nierfalen waarvoor ze een niertransplantatie kreeg, worstelde ze ook met de ziekte PTSS door haar traumatische huwelijk met Ike. Hij overleed in 2007 aan een overdosis cocaïne. Tragisch was ook het verlies van haar oudste zoon Craig door zelfmoord in 2018. Zijn vader was Turner’s voormalige bandgenoot, Raymond Hill. Een andere zoon, Ronnie, wiens vader Ike Turner was, stierf in 2022. Ze had ook twee geadopteerde zonen, Ike Jr en Michael, Ike’s kinderen uit een eerdere relatie.

Geboren als Anna Mae Bullock in 1939 in Tennessee, begon Turner’s carrière in de jaren ‘50 met haar toenmalige echtgenoot Ike Turner. Haar roem steeg tot ongekende hoogten met nummers als ‘Proud Mary’, ‘River Deep - Mountain High’ en ‘Nutbush City Limits’.

In het midden van de jaren ‘80, na het beëindigen van haar turbulente relatie met Ike die gekenmerkt werd door misbruik, herlanceerde Turner haar solocarrière met het album ‘Private Dancer’. Dit markeerde een opmerkelijke comeback, waardoor ze internationale faam verwierf en de titel ‘Queen of Rock ‘n’ Roll’ kreeg. Later volgden nog diverse wereldhits en uiterst succesvolle albums, zoals ‘Simply the Best’ en ‘What’s Love Got to Do with It’.

De zangeres was met 200 miljoen verkochte platen de bestverkopende vrouwelijke rockartiest. Haar show in Rio de Janeiro in 1988 trok liefst 180.000 bezoekers en is daarmee ook nog steeds een van de grootste concerten ooit. Haar indrukwekkende carrière omvatte bovendien nog verschillende prestigieuze prijzen, waaronder maar liefst 12 Grammy Awards. In 1991 werd ze ook opgenomen in de Rock & Roll Hall of Fame en in 2021 nogmaals als soloartiest.
Tina Turner en Ike braken door in de jaren '60.

Uiteindelijk stopte Tina in 2009 met optreden na het beëindigen van de jubileumtournee rond haar 50-jarige carrière. “Ik stapte in het vliegtuig, haalde diep adem en zei: ‘Het is voorbij’”, bekende ze toen. “Maar ik ben blij dat het voorbij is. Ik was het gewoon beu om altijd maar te zingen en iedereen gelukkig te maken. Dat is eigenlijk alles wat ik ooit in mijn leven heb gedaan.”

De zangeres blikte toen ook openhartig terug op haar verleden. “Ik had een heel zwaar leven. Maar ik heb niets of niemand de schuld gegeven, ik ben er doorheen gekomen. En vandaag ben ik een gelukkig mens”, zei Tina. “Mijn leven als gepensioneerde is zoveel beter dan mijn oude leven – van de wijsheid, over de manier waarop ik denk, tot mijn eigen houding.”

“Ik zing niet meer. Ik dans niet meer. Ik kleed me niet op”, vervolgde de zangeres. Tina mocht op materieel vlak dan wel van een sterrenstatus genieten, een leven als jetsetter was niet meer aan haar besteed. Op een doordeweekse dag stond ze op, at ze wat havermout en ging ze winkelen. De zangeres sprak geen Duits, maar dat vond ze net een voordeel. Naar eigen zeggen werd er zo immers niet van haar verwacht dat ze veel tegen anderen te vertellen had.

Hoewel Tina zwaar had geleden onder haar relatie met Ike, liep ze in 1986 uiteindelijk alsnog de man van haar leven tegen het lijf: Erwin Bach, een Duitse platenbaas. “Ik denk dat ik echt gemaakt ben om van iemand te houden”, vertelde ze over hem. “Ik was een vrije vrouw, vrij om te kiezen. En ik koos voor Erwin.”

Nadat ze 27 jaar samen waren, trouwde het koppel in 2013 op het terrein van hun Zwitserse Chateau. Het leeftijdsverschil tussen Tine en Erwin bedroeg 16 jaar, maar ze bleven tot het einde gelukkig samen. “Er is niets waardoor ik het gevoel krijg dat ik er piekfijn moet uitzien. We zijn die fase voorbij”, zei Tina trots. “We voelen ons comfortabel in onze huid en, nog belangrijker, comfortabel bij elkaar.”

24.05.2023 23:06:56
Bron: hln