Luister nu
Alle players
192k | 64k
Open formaat
192k | 64k
Meer
Artist:
Titel:
Jaar:
Album:
Label:
Tijd:
Start:
Duur:

Straks op Slow Radio 
Volgende 
Home > Muziek nieuws

Kritiek op uitstel concert Taylor Swift in Rio wegens hitte, onderzoek naar overlijden Braziliaanse fan

Veel Braziliaanse fans van Taylor Swift hebben forse kritiek op hun idool vanwege het afgelasten van haar show zaterdagavond in Rio de Janeiro. De Amerikaanse zangeres besloot het optreden te verzetten naar maandag vanwege de extreme hitte in de stad. Vrijdag was een 23-jarige fan tijdens haar eerste concert in Rio overleden als gevolg van de warmte. Dat overlijden wordt door het Openbaar Ministerie onderzocht.
Taylor Swift
De Amerikaanse zangeres meldde het nieuws over de afgelasting van haar tweede concert in Brazilië in het kader van haar Eras-tour vanuit haar kleedkamer, zo schrijft ze op haar Instagram. “De veiligheid en het welzijn van mijn fans, mede-performers en crewleden staan altijd voorop.”

Pas een uur voordat de show zou beginnen, werd via de luidsprekers in stadion Nilton Santos in het noorden van Rio omgeroepen dat het optreden zou worden verplaatst naar maandag. Op dat moment waren de meeste fans al in of nog net buiten het stadion, klaar voor het optreden waarop ze zo lang hadden gewacht en waarvoor ze in veel gevallen van ver buiten Rio de Janeiro naar de stad waren gereisd, inclusief de benodigde hotelovernachtingen.

“Het is een heel trieste situatie”, zegt Swiftie Giovana tegen de Braziliaanse nieuwszender 'Globonews’. “Want veel mensen moeten nu weer naar huis, wonen in andere staten of steden of zelfs in het buitenland. We hebben allemaal veel problemen gehad om hier te komen, een verre reis, uren in de rij en dan wordt uiteindelijk de show gecanceld”, aldus het meisje uit Campos, op zo’n 300 kilometer van het stadion waar ze haar idool zou zien optreden.

Vitória uit de deelstaat Goiânia is boos en teleurgesteld. “Dit is een gebrek aan professionaliteit en respect. Ze laten ons hier uren wachten om naar binnen te gaan, in de hitte, sommigen hebben hier zelfs gekampeerd. Ze hadden ook vanochtend al kunnen beslissen om de show niet door te laten gaan. En het is niet alleen maar het logistieke gedoe en het geld dat je uitgeeft. Het is ook emotioneel. We zijn fans, kijken ernaar uit om Taylor te zien, zijn nerveus, opgewonden. En dan gaat het allemaal op het laatste moment niet door.”

Cyntia, moeder van ‘superfan’ Luiza, heeft geen goed woord over voor het idool van haar dochter. “Een grote teleurstelling. Dit doet ze heus niet in de Verenigde Staten. Maar wel hier, bij ons Brazilianen.”

Susana, die ook is meegekomen naar het concert met haar dochter, is eveneens oprecht boos. “Dit is respectloos. Want Taylor kende de weersomstandigheden sinds gisteren. Iedereen wist dat het vandaag de heetste dag van het jaar zou worden. En dan wachten ze tot kort voor het begin om de show af te gelasten.”

De Braziliaanse minister van justitie heeft een onderzoek ingesteld naar het overlijden van de 23-jarige vrouw tijdens een concert van Taylor Swift. Fans mochten geen water meenemen het stadion in, terwijl er sprake is van extreme hitte in het land. Minister Flávio Dino kondigde op sociale media een “onmiddellijk onderzoek” naar de toedracht aan. Volgens Dino is het “onaanvaardbaar dat mensen lijden, flauwvallen en zelfs sterven door gebrek aan toegang tot water”.

De 23-jarige Ana Clara Benevides stond vooraan bij het concert. Vlak voordat de show begon werd de vrouw onwel. Ze werd nog gereanimeerd, maar dat mocht niet baten. Er vielen ook duizend mensen flauw tijdens het optreden.

In Rio de Janeiro liep de temperatuur de afgelopen dagen op tot boven de 40 graden. Zaterdag bereikte de temperatuur 42,5 graden, een record voor dit jaar. Door de luchtvochtigheid voelde het nog warmer; zo lag de gevoelstemperatuur donderdag rond de 58,5 graden. Op sociale media klaagden veel fans over het verbod dat ze geen water mee naar binnen mochten nemen. Swift zelf deelde tijdens de show in stadion Nilton Santos, thuishaven van de voetbalclub Botafogo in het noorden van Rio, verschillende keren water uit aan bezoekers die daarom vroegen, is te zien op filmpjes die circuleren op sociale media.

20.11.2023 02:50:41
Bron: hln