Tegenover Jacksons enorme inkomsten stonden al even fabelachtige uitgaven. Jackson spendeert jaarlijks miljoenen dollars aan vliegtuigcharters, antiek en schilderijen. Als je steeds een entourage van 15 tot 20 mensen meeneemt, heeft dat gevolgen voor het kostenplaatje
Voormalig adviseur Alvin Malnik in 2006
Vorig jaar moest Jackson kunstgrepen toepassen om Neverland te kunnen houden.Hoewel Michael Jackson een van de commercieel succesvolste popsterren was, en met 'Thriller' het best verkopende album aller tijden op zijn naam heeft staan, had hij op het einde van zijn leven zware schulden gemaakt. De website van de Britse omroep BBC maakt gewag van een schuldenput die tussen de 200 en 350 miljoen euro bedraagt.
Hoeveel Jackson in zijn carrière opstreek, valt moeilijk precies te achterhalen, maar zijn inkomsten liepen zeker in de honderden miljoenen euro's. In 1991 maakte hij ook een zware deal met muziekgigant Sony, die hem in één klap 45 miljoen euro rijker maakte.
Tegenover deze indrukwekkende inkomsten stonden evenwel al even fabelachtige uitgaven. De popster 'gaf uit als een miljardair, maar had het budget van een miljonair', zoals een aanklager het tijdens een proces rond kindermisbruik in 2005 omschreef.
In een interview met Alvin Malnik, een voormalig financieel adviseur van de ster, kwamen een aantal opmerkelijke feiten over de uitgaven en levensstijl van Michael Jackson aan het licht. "Hij spendeert jaarlijks miljoenen dollars aan vliegtuigcharters, antiek en schilderijen", verklaarde de man in een interview met de New York Times in 2006. "Als je tijdens reizen steeds een entourage van 15 tot 20 mensen meeneemt, heeft dat behoorlijk wat gevolgen voor het kostenplaatje."
De grootscheepse Londense concertenreeks die Jackson in de laatste maanden van zijn leven aankondigde, zou een ultieme poging zijn geweest om komaf te maken met zijn uitzichtloze financiële toestand.
De geldproblemen werden niet alleen veroorzaakt door de extravagante levensstijl die Jackson zich graag eigen maakte: zo kostte zijn droomranch Neverland in 1988 al 14,6 miljoen dollar en gaf hij volgens een van zijn boekhouders jaarlijks 15 tot 20 miljoen euro méér uit dan hij verdiende.
Ook in business schuwde hij de financiële risico's niet. Michael Jackson verwierf in 1985 bijvoorbeeld de rechten op de back catalogue van The Beatles, maar diende wel een kleine 35 miljoen euro neer te tellen om ATV - de toenmalige rechthebber op de Beatles-catalogus - te kopen. In 2001 gebruikte hij ATV, dat ondertussen fuseerde met Sony, om een lening van zo'n 150 miljoen euro te krijgen bij de Bank of America. Vijf jaar later moest hij deze lening laten herfinanciëren, om te vermijden dat hij onvermogend zou worden verklaard.
Ondertussen stapelden de andere schulden zich op, met een resem juridische geschillen met schuldeisers tot gevolg. Union Finance & Investment Corp vervolgde Jackson voor zo'n 8,5 miljoen euro aan onbetaalde lonen en onkosten. Sjeik Abdulla bin Hamad al Khalifa, een zoon van de koning van Bahrein, wou Jackson vervolgen omdat hij een miljoenenlening nooit terugbetaalde. Deze zaak werd in de loop van vorig jaar in der minne geregeld voor een niet nader genoemd bedrag. En vorig jaar moest Jackson in zee gaan met projectontwikkelaar Colony om te vermijden dat zijn Neverland-landgoed zou worden gesloten. De maatschappij zou plannen hebben gehad om de ranch te verkopen, maar weigert na Jacksons overlijden om hier verdere commentaar op te geven.
De tournee die zowel Michael Jacksons financiën als carrière een nieuw elan moest geven, is er dus nooit gekomen. Advocaten zullen ongetijfeld een vette kluif hebben om het kluwen van zijn complexe financiële nalatenschap en torenhoge schulden te ontrafelen.
Tegenover alle geldproblemen staan de rechten op Michael Jacksons eigen én de Beatlessongs, die honderden miljoenen euro's waard zijn. Hierop zullen schuldeisers, zakenpartners en familie ongetwijfeld aanspraak maken. Ook de hernieuwde interesse voor zijn muziek zal de kassa na Jacksons dood doen rinkelen. Zo zal The King of Pop, hoewel hij met torenhoge schulden stierf, ironisch genoeg opnieuw geld in het laatje brengen voor platenfirma Sony.
29.06.2009 07:24:22
Bron: hln