Luister nu
Alle players
192k | 64k
Open formaat
192k | 64k
Meer
Artist:
Titel:
Jaar:
Album:
Label:
Tijd:
Start:
Duur:

Straks op Slow Radio 
Volgende 
Home > Muziek nieuws

Ed Sheeran krijgt 1,1 miljoen dollar na winst in plagiaatzaak

Begin april raakte het nieuws bekend dat Ed Sheeran (31) niet schuldig is aan plagiaat. Volgens het Hooggerechtshof in Londen liet de wereldster zich voor ‘Shape of You’ niet inspireren door een liedje van Sami Chokri. De Britse zanger krijgt als gevolg nu 1,1 miljoen dollar (ongeveer 1 miljoen euro) om zijn gerechtskosten te betalen.
De overwinning van Sheeran kwam er na een rechtszaak van zo’n elf dagen, maar de Britse zanger en Sami Chokri liggen al veel langer in de clinch. De songwriter klaagde Sheeran, samen met zijn collega Ross O’Donoghue, namelijk in 2017 al aan voor plagiaat. Het duo beweerde dat Ed Sheerans ‘Shape of You’ gebaseerd was op hun single ‘Oh Wy’. Het Hooggerechtshof in Londen oordeelde daar echter anders over. Begin april kwam het verdict dat Sheeran niet schuldig was aan plagiaat. De rechter zei in zijn uitspraak dat er “voldoende bewijs” was dat ‘Oh Wy’ niet gediend heeft als inspiratiebron voor Ed Sheerans hit ‘Shape of You’. “Hoewel er gelijkenissen zijn tussen delen van de liedjes, zijn er ook significante verschillen”, sprak rechter Antony Zacaroli.

Ondertussen raakte dan weer bekend dat Ed Sheeran zo’n 1,1 miljoen dollar krijgt om zijn juridische kosten te betalen. De rechter die de zaak behandelde, is namelijk van mening dat de zanger niet zelf moet opdraaien voor deze kosten. “In mijn ogen is het gepast dat hun succes op deze manier weerspiegeld wordt en dat hun kosten moeten betaald worden door de gedaagden”, klinkt het in een statement. Daarnaast zijn Chokri en Ross O’Donoghue er volgens de rechter niet in geslaagd om de nodige documenten aan te leveren.

De Britse zanger reageerde begin april ook zelf op de uitspraak van de rechter. “Rechtszaken zijn absoluut geen fijne ervaring. Ik hoop dan ook dat rechtszaken die draaien rond ongegronde uitspraken in de toekomst vermeden kunnen worden. Dit moet stoppen”, klonk het destijds in een videoboodschap op sociale media.

23.06.2022 00:37:15
Bron: