Luister nu
Alle players
192k | 64k
Open formaat
192k | 64k
Meer
Artist:
Titel:
Jaar:
Album:
Label:
Tijd:
Start:
Duur:

Straks op Slow Radio 
Volgende 
Home > Muziek nieuws

Blonde lokken Beyoncé slecht voorbeeld voor meisjes

Zangeres Beyoncé verfde haar donkere haren blond en veroorzaakte daarmee heel wat ophef. Critici zeggen dat ze hiermee haar afkomst ontkent en een slecht voorbeeld is voor jonge meisjes.
Zangeres Beyoncé verfde haar donkere haren blond en veroorzaakte daarmee heel wat ophef. Critici zeggen dat ze hiermee haar afkomst ontkent en een slecht voorbeeld is voor jonge meisjes.

Beyoncé stelde op de Grammy's haar nieuwe ik voor met een blond, stijl kapsel. Ze is niet de eerste die een nieuwe haarstijl probeert en ook niet de eerste die van donker naar blond gaat. Ze zal zeker niet de laatste zijn, maar de kritiek die ze ermee loswekt, is wel uitzonderlijk.

De zwarte zangeres Beyoncé kleurde haar lokken blond en op een preparty van de Grammy's leek ze erg bleek, bijna blank. De Britse journaliste Yasmin Alibhai-Brown zegt dat Beyoncé haar afkomst ontkent door er alles aan te doen om 'blank' te lijken. "De huid Beyoncé gaat er steeds lichter uitzien en haar lokken worden steeds blonder en stijler. Het is steeds moeilijker te zien dat haar vader Afro-Amerikaans is en haar moeder Creools. Zo geeft ze een slecht voorbeeld voor 'gekleurde tienermeisjes'. Je kan zeggen dat het normaal is te experimenteren met kleuren en vormen, maar het is altijd zo dat vrouwen van alle rassen voor lichter gaan en niet donkerder."

"Door voor blond te gaan, verraad Beyoncé haar afkomst, dit is schadelijk voor alle meisjes van elke kleur. Hoe meer celebs hun afkomst ontkennen door hun uiterlijk te veranderen, hoe meer tieners hun voorbeeld gaan volgen. Tina Turner paste haar uiterlijk ook aan door zich te blonderen, ook haar huid werd op miraculeuze wijze lichter. Billie Holliday en Ella Fitzgerald deden dit niet, maar ze evenaarden nooit het succes van Tina. Hollywood houdt van de lichte huidskleur van Halle Berry, maar meer donkere actrices halen de top simpelweg niet", aldus Yasmin Alibhai-Brown.

Uit onderzoek blijkt dat modebladen en films het westerse schoonheidsideaal opdringen. Enquêtes in de VS bewijzen dat nog steeds mensen met een lichte huidskleur meer kansen in leven krijgen en meer respect krijgen. Vrouwen van over de hele wereld spenderen veel geld, tijd en energie om westers uit te zien: wat blond, slank en bleek is. In Bollywood hadden alle actrices vroeger rondingen en verschillende huidstinten, nu zijn ze allemaal slank, redelijk bleek en hebben ze groene, blauwe ogen of ze dragen gekleurde lenzen. In oosterse landen als Singapore betalen honderden vrouwen voor operaties die hen een westers uiterlijk bezorgen.

Ook gebruiken steeds meer jonge vrouwen gevaarlijke en schadelijke crèmes die hun huid lichter maakt. Ook stijgt de vraag naar gevaarlijke producten om kroezelend haar stijl te maken, sommige van deze producten verbranden het haar en zelfs de hoofdhuid.

"Voor Beyoncé is het misschien maar een kapselexperiment of deed ze dit onderdruk van haar platenmaatschappij, maar het wordt tijd dat ze, en haar collega's, wat meer gaan nadenken over hun daden en de impact hiervan op meisjes wereldwijd", besluit Yasmin Alibhai-Brown.

19.02.2011 15:06:42
Bron: