Muziek Nieuws

Bruce Springsteen krijgt gelijk in Belgische plagiaatkwestie
Het Gentse communicatiebureau We Are The Future (WATF) en Pioneer bezondigden zich in een radiospot aan namaak van het nummer 'Fire', dat Bruce Springsteen ooit voor The Pointer Sisters schreef. Tot die conclusie kwam een college van drie topmuzikanten, aangesteld door de Gentse burgerlijke rechtbank. Volgens WATF is hun benadering te academisch.

WATF maakte in 2007 een radiospot van vijfendertig seconden voor de lancering van een nieuwe Pioneer-gps. Volgens The Boss' rechtenhouder Hans Kusters Music waren er teveel gelijkenissen met het origineel. Drie door de rechtbank aangestelde muziekexperts delen nu die mening. "Op compositorisch vlak is de radiospot van vijfendertig seconden namaak van de auteursrechten rustend op het muziekwerk 'Fire' van Bruce Springsteen", aldus hun eindverslag.

Over zes weken oordeelt de rechter of Springsteen een voorlopige schadevergoeding van 100.000 euro (materieel en moreel) krijgt en of een expert de commerciële schade moet uitrekenen.

Michel Blanckaert, zaakvoerder van WATF, wijst erop dat de radiospot in ritme en akkoorden verschilt van het origineel. Hij verzet zich tegen de louter academische benadering van het probleem. "We wilden een gevoel en sfeer opwekken en niet zomaar kopiëren. Bovendien is er geen enkele noot meer te spelen zonder dat iemand zegt dat hij er rechten op heeft. Er is zoveel geclaimd en dat is niet gezond. Elk persoon heeft toch het recht om iets wat hij in zijn cultuurrugzak meenam anders of beter te maken?"
Bron: hln
Bruce Springsteen
Bruce Springsteen:

Meer nieuws

Bruce Springsteen maakt prentenboek over cowboy
Bruce Springsteen werkt aan nieuw album
Depressieve Springsteen overwoog zelfmoord in 1982
Londen legt Bruce Springsteen het zwijgen op
Springsteen boos om oneerlijke kaartverkoop
Guitar hero krijgt twee gratis nummers van Springsteen
Teksten

The river
Streets of Philadelhia
My hometown
I'm on fire
Human touch
Santa Claus is coming to town
Bio

Bio
Deze pagina is het laatst bewerkt op 05.10.2010 15:20:15
Help ons!
Gelieve een bedrag in te vullen.
   
Nee   Ja Ik wil deze donatie anoniem doen. (toon mijn naam niet op de Slow Radio website)

September 2017
Doneer veilig online met PayPal. U hebt geen account nodig om te doneren met een creditcard.

Elke donatie wordt ten zeerste geapprecieerd!