Luister nu
Alle players
192k | 64k
Open formaat
192k | 64k
Meer
Artist:
Titel:
Jaar:
Album:
Label:
Tijd:
Start:
Duur:

Straks op Slow Radio 
Volgende 
Home > Muziek nieuws

Bruce Springsteen krijgt gelijk in Belgische plagiaatkwestie

.
Het Gentse communicatiebureau We Are The Future (WATF) en Pioneer bezondigden zich in een radiospot aan namaak van het nummer 'Fire', dat Bruce Springsteen ooit voor The Pointer Sisters schreef. Tot die conclusie kwam een college van drie topmuzikanten, aangesteld door de Gentse burgerlijke rechtbank. Volgens WATF is hun benadering te academisch.

WATF maakte in 2007 een radiospot van vijfendertig seconden voor de lancering van een nieuwe Pioneer-gps. Volgens The Boss' rechtenhouder Hans Kusters Music waren er teveel gelijkenissen met het origineel. Drie door de rechtbank aangestelde muziekexperts delen nu die mening. "Op compositorisch vlak is de radiospot van vijfendertig seconden namaak van de auteursrechten rustend op het muziekwerk 'Fire' van Bruce Springsteen", aldus hun eindverslag.

Over zes weken oordeelt de rechter of Springsteen een voorlopige schadevergoeding van 100.000 euro (materieel en moreel) krijgt en of een expert de commerciƫle schade moet uitrekenen.

Michel Blanckaert, zaakvoerder van WATF, wijst erop dat de radiospot in ritme en akkoorden verschilt van het origineel. Hij verzet zich tegen de louter academische benadering van het probleem. "We wilden een gevoel en sfeer opwekken en niet zomaar kopiƫren. Bovendien is er geen enkele noot meer te spelen zonder dat iemand zegt dat hij er rechten op heeft. Er is zoveel geclaimd en dat is niet gezond. Elk persoon heeft toch het recht om iets wat hij in zijn cultuurrugzak meenam anders of beter te maken?"

05.10.2010 14:20:15
Bron: hln