Artiesten

Bruce Springsteen Bruce Springsteen Bruce Springsteen
70,80,90,00,10
Bruce Springsteen
Geboren: 23.09.1949
Leeftijd: 68
Long Branch, New Jersey, US
Website: Bruce Springsteen
Website: brucespringsteen.net
Bruce Springsteen maakt prentenboek over cowboy
30.08.2014 12:19:57
Bruce Springsteen werkt aan nieuw album
25.06.2013 10:24:57
Depressieve Springsteen overwoog zelfmoord in 1982
26.07.2012 21:59:20
Londen legt Bruce Springsteen het zwijgen op
15.07.2012 11:46:57
Bruce Springsteen krijgt gelijk in Belgische plagiaatkwestie
05.10.2010 15:20:15
Springsteen boos om oneerlijke kaartverkoop
06.02.2009 14:31:46
Guitar hero krijgt twee gratis nummers van Springsteen
02.01.2009 15:05:29
De vader van Springsteen is van Iers-Nederlandse en zijn moeder van Italiaanse afkomst.

Vanaf de jaren '60 speelde Springsteen in meerdere bands, waaronder The Castiles, Steel Mill en Dr. Zoom and The Sonic Boom. In 1972 werd de zanger ontdekt door John Hammond, die al eerder Bob Dylan ontdekte. Springsteen tekende in dat jaar dan ook een contract bij Hammonds werkgever Columbia Records. Zijn eerste album verscheen in januari 1973: 'Greetings From Asbury Park, NJ', genoemd naar de badplaats Asbury Park waar hij vroeg in zijn carrière optrad in kleine clubs. In september 1973 verscheen zijn tweede album: 'The Wild, the Innocent, and the E Street Shuffle'. Hoewel deze albums in eerste instantie niet aansloegen, werden ze jaren later platina.

Springsteen brak door met zijn derde album: 'Born to Run' (augustus 1975). Inmiddels had Springsteen (in 1974) de samenstelling van zijn band, de E Street Band gewijzigd. De rangschikking werd: Clarence Clemons op saxofoon, Steve Van Zandt op gitaar, Danny Federici op orgel, Roy Bittan op piano, Garry Tallent op basgitaar en Max Weinberg op drums. In 1975 bezocht Springsteen voor het eerst Europa en gaf op 23 november ook een optreden in Amsterdam ( RAI).

De critici waren lovend over 'Born to Run'. Springsteens muziek werd vergeleken met de muziek van Jerry Lee Lewis, en zijn liedteksten met die van Bob Dylan. Springsteen werd een fenomeen. Hij werd niet alleen geliefd bij zijn publiek, maar ook bij de grote media. Zo verscheen Springsteen tegelijk op de omslag van TIME Magazine en Newsweek. Veel fans werden aangetrokken door de muziek en de optredens van Springsteen, maar werden afgeschrikt door de overvloedige media-aandacht.

Mede vanwege de groeiende invloed van Jon Landau, de journalist die Springsteen eerder 'de toekomst van de rock n roll' noemde, ontstond een conflict tussen Springsteen en diens impresario, Mike Appel. In verband met een rechtszaak die Appel tegen Springsteen aanspande, kon Springsteen niet snel na 'Born to Run' een nieuw album uitbrengen om het succes voort te zetten. In juni 1978 verscheen zijn vierde album, 'Darkness on the Edge of Town'. Inmiddels hadden de punk en de new wave hem ingehaald, waardoor Springsteen niet meer "anders" was, maar opeens mainstream. Darkness on the Edge of Town werd een groot succes, vooral vanwege een energieke concertreeks. In oktober 1980 verscheen zijn vijfde album: 'The River' (een dubbelalbum). Van dit album kwam Springsteens eerste top-10-hit: 'Hungry Heart'. Inmiddels was Springsteen niet langer een hype, maar een echt succes. Springsteen trok zich echter terug en nam het eenvoudige en donkere album 'Nebraska' op (september 1982), zonder de E Street Band, en zonder tour om het album te promoten. In deze periode begon Steve Van Zandt een solocarrière onder de naam Little Steven & The Disciples of Soul, waarna hij de E Street Band verliet. Hij werd vervangen door Nils Lofgren.

In juni 1984 verscheen het album 'Born in the U.S.A.', vergezeld van een twee jaar durende internationale tour. Springsteens fans maakten tijdens de tour kennis met Nils Lofgren én met een ander nieuw bandlid: achtergrondzangeres Patti Scialfa. Van het album 'Born in the U.S.A.' werden zeven singles een hit. Het album plaatste Springsteen hoog in de hitlijsten. Het titelnummer Born in the USA achtervolgde Springsteen nog lang, niet in de laatste plaats omdat velen (onder wie de Amerikaanse president Ronald Reagan) het nummer interpreteerden als een patriottische lofzang op de Verenigde Staten en de American Dream. In werkelijkheid was het een kritische beschouwing over de gevolgen van de Vietnamoorlog en de economische crisis. Tijdens de toer, in november 1986, bracht Springsteen het succesvolle live-album 'Bruce Springsteen & the E Street Band/Live 1975-1985' (5 LP's / 3 cd's) uit.

In 1987 verscheen opnieuw een introverter album, 'Tunnel of Love' (oktober 1987). Dit album had voor het eerst betrekking op de thema's liefde en identiteit. 'Tunnel of Love' kreeg een persoonlijke kleur toen bleek dat het huwelijk tussen Springsteen en actrice Julianne Philips - bekend van de rol van Frankie uit de televisieserie 'Sisters' - stukliep. Het echtpaar scheidde in 1989. Tijdens de tour die volgde na de release van 'Tunnel of Love' kreeg Springsteen een relatie met achtergrondzangeres Patti Scialfa, met wie hij later in het huwelijk trad.

In november 1989 nam Springsteen afscheid van de E Street Band. In maart 1992 verschenen tegelijkertijd de albums 'Human Touch' en 'Lucky Town'. Eind 1992 nam Springsteen een MTV Unplugged-sessie op, die echter grotendeels 'plugged' was. Het bijbehorende album verscheen in 1993.

In de herfst van 1993 nam Springsteen het nummer 'Streets of Philadelphia' op, voor de soundtrack van de film 'Philadelphia'. Het nummer werd in 1994 een top-10-hit en Springsteen ontving er een Oscar voor Beste Lied en een Grammy voor.

Inmiddels bracht Springsteen de E Street Band weer bij elkaar om een aantal nieuwe nummers op te nemen voor het 'Greatest Hits' album dat in februari 1995 verscheen. In november 1995 volgde het album 'The Ghost of Tom Joad', opnieuw een introvert en bijna-akoestisch album, gevolgd door een solotoer in vaak kleine theaters. De "Tom Joad" waar de albumtitel naar verwijst is de hoofdpersoon van de roman 'The Grapes of Wrath' van John Steinbeck, over arme boeren uit Oklahoma die tijdens de crisis van de jaren '30 hun heil gingen zoeken in Californië. Voor de 'The Ghost of Tom Joad' kreeg Springsteen the Grammy Award voor de beste folkplaat van dat jaar. Tom Joad was al eerder bezongen door Woody Guthrie, van wie Bruce Springsteen verschillende nummers heeft gezongen.

In 1999 kwamen Springsteen en de E Street Band opnieuw bij elkaar, met nu zowel Nils Lofgren als Steve Van Zandt op gitaar. De gezamenlijke tour na de release van de 4-cd verzameling van nooit eerder uitgebrachte liedjes 'Tracks' duurde tot halverwege 2000, waarna het album 'Live in New York City' werd uitgebracht. Op verzoek van zijn fans nam Springsteen na "11 september" een nieuw studioalbum op met de volledige E Street Band (voor het eerst sinds 'Born in the USA'): 'The Rising' (juli 2002). De meningen verschillen over of het "Tunnel Of Love" album als een E-Street album gerekend mag worden omdat de leden in wisselende samenstellingen meespelen. Het merendeel van het album is door Springsteen solo gespeeld.

In 2005 bracht Springsteen soloalbum 'Devils & Dust' uit, waarvan het titelnummer door critici benoemd wordt tot het beste lied over de inval van de V.S. in Irak. De solo-akoestische cd bracht Bruce Springsteen weer op tournee door Europa en de Verenigde Staten. Op 19 juni 2005 deed hij daarbij Nederland aan.

In 2006 werd ook 'We Shall Overcome: The Seeger Sessions' uitgebracht, een cd met daarop onder meer oude Amerikaanse folknummers die ooit gezongen zijn door Pete Seeger, vroeger 'het muzikale geweten van links Amerika' genoemd. Er volgde een korte Europese tournee met een 17-koppige band en daarna een Amerikaanse tournee. Op 16 mei 2006 stond Springsteen met the Seeger Sessions Band in een uitverkocht Heineken Music Hall in Amsterdam. Op 13 oktober gaf Springsteen met The Seeger Sessions Band een eveneens uitverkocht optreden in de Rotterdamse Ahoy'. Hij kreeg wederom lovende recensies in onder meer Altcountry.nl ("wervelende show"), Muziekkrant OOR ("genot om live mee te maken") en Betrue.nl ("een waar feestje"). Op 5 juni 2007 verscheen een live-registratie van deze show, gegeven in Dublin, op cd en dvd.

In 2007 verscheen ook het album 'Magic', het eerste samen met The E Street Band sinds de vrijgave van The Rising in 2002. Op 2 oktober is in Hartfort, Connecticut de bijbehorende Magic-tour van start gegaan. Op 30 november zou Springsteen de Gelredome in Arnhem aandoen. Dit concert werd echter uitgesteld naar 1 december vanwege een verkoudheid. Op 12 december 2007 deed hij het Sportpaleis in Antwerpen aan. In de lente van 2008 startte de tweede Europese leg van de toer, ditmaal in de stadions. Op 18 juni 2008 stonden Springsteen en band in de Amsterdam Arena. Op 23 juni 2008 zouden ze optreden in het Koning Boudewijnstadion in Brussel. Dit concert is echter verplaatst naar het Sportpaleis in Antwerpen, op dezelfde datum. Volgens critici was het een geweldig en intiem concert. De 'Magic' tournee is inmiddels, na circa 100 concerten, op 30 augustus 2008 afgesloten in Milwaukee, met een optreden ter ere van het 105-jarig bestaan van Harley-Davidson.

In het najaar van 2008 zette 'The Boss' zich in voor de democratische presidentskandidaat Barack Obama. Met enkele akoestische optredens maakte Bruce duidelijk dat hij vindt dat het beleid van president Bush gefaald heeft, en dat hij het tijd vindt voor vernieuwing onder de leus "yes, we can". Op 4 november 2008 wordt Obama met een meerderheid verkozen tot nieuwe president. Op 20 januari 2009 legde Obama de eed af. Naar aanleiding daarvan vond er op 18 januari 2009 aan het Lincoln Memorial in Washington een groot openluchtconcert voor Obama plaats. Springsteen opende dit concert en speelde 'The Rising', samen met een vrouwenkoor. Later bracht hij samen met Pete Seeger (en diens kleinzoon Tao Seeger)ook Woody Guthrie's "This Land Is Your Land". Dit concert werd bijgewoond door ruim 400.000 mensen.

Op 26 januari 2009 verscheen zijn 24ste album 'Working On A Dream'. Ook dit album is opgenomen met The E Street Band, en bevat voornamelijk nummers die opgenomen geweest zijn tijdens breaks van de Magic-tour. Deze plaat bevat onder andere "The Last Carnival", een ode aan de in 2008 overleden Danny Federici. Federici speelde voornamelijk orgel bij The E Street Band en stierf op 58-jarige leeftijd aan de gevolgen van huidkanker. Als bonusnummer prijkt ook 'The Wrestler' op deze plaat. Dit is de titellied van de gelijknamige film.

Op 1 februari 2009 gaf Springsteen op de Super Bowl een mini-concert van ruim 12 minuten. Deze performance diende als teaser voor de 'Working On A Dream Tour' die op 30 mei 2009 in Nederland passeerde. Samen met de E Street Band sloot hij daar de eerste dag van Pinkpop af met een 2,5 uur durende rockset, een eerste keer optredend op een festival. Daarbij verving Jay Weinberg zijn vader Max achter het drumstel. De WOAD-tournee loopt nog tot in de herfst, dan speelt hij onder meer vijf keer in zijn thuisbasis voor een uitverkocht Giants Stadium. Dit waren de allerlaatste concerten in het stadion dat na het lopende American footballseizoen wordt gesloopt. Speciaal voor deze gelegenheid schreef Springsteen het nummer 'Wrecking Ball'. Dit nummer werd ook uitgebracht door Columbia Records (live audio en video). Ter gelegenheid van de 25e verjaardag van de Rock 'n Roll Hall of Fame speelde The Boss onder andere met Tom Morello, Bono en John Fogerty. De tournee sluit eind november af.

In 2009 heeft Springsteen met zijn filmlied "The Wrestler" een Golden Globe gewonnen en kreeg hij een Grammy Award voor zijn lied "Girls In Their Summer Clothes" van zijn cd "Magic".

Voor 2010 staan er 2 - en mogelijk 3 - releases gepland. Een dvd van de afgelopen Working on a Dream Tour en een 30th Anniversary Darkness on the Edge of Town box. Daarnaast mogelijk nog een 'solo' album. Ook wordt gefluisterd dat de E-street Band nog niet uitgetourd is.

Springsteen woont met zijn (tweede) echtgenote Patti Scialfa en kinderen Evan, Jessica en Sam in Rumson. Hij was eerder van 1985 tot 1989 getrouwd met actrice Julianne Phillips.
Deze pagina is het laatst bewerkt op 17.02.2010 17:09:46
Help ons!
Gelieve een bedrag in te vullen.
   
Nee   Ja Ik wil deze donatie anoniem doen. (toon mijn naam niet op de Slow Radio website)

September 2017
Doneer veilig online met PayPal. U hebt geen account nodig om te doneren met een creditcard.

Elke donatie wordt ten zeerste geapprecieerd!