Artiesten

Alicia Keys Alicia Keys Alicia Keys
90,00,10
Alicia Keys
Geboren: 25.01.1981
Leeftijd: 36
Manhattan, New York City, New York, United States
Website: Alicia Keys
Website: aliciakeys.com
Alicia Keys hoopt vurig op een kerstbaby
26.12.2014 11:33:53
Alicia Keys beschuldigd van plagiaat
18.12.2012 14:59:29
Alicia Keys verzoent zich na jaren met haar vader
20.11.2012 11:48:20
Alicia Keys en Usher aangeklaagd wegens plagiaat
25.11.2010 10:34:17
Zwangere Alicia Keys getrouwd op Corsica
03.08.2010 00:24:32
Alicia Keys bereikt fans live via het internet
08.01.2010 09:54:00
Album Alicia Keys gratis op internet te beluisteren
14.12.2009 19:10:22
Alicia is de dochter van een Italiaans-Ierse moeder, Terri Augello, en een Jamaicaanse vader, Craig Cook. Ze is in New York geboren en opgegroeid. Op haar zevende kwam ze voor het eerst in aanraking met een piano. Ze leerde klassieke muziek van Beethoven, Mozart en Chopin (haar favoriet). Zij schreef haar eerste lied 'Butterflyz' toen ze veertien was. Dat nummer staat ook op haar debuutalbum Songs in A minor. Voor een groot deel was het haar moeder die haar ondersteunde bij het ontwikkelen van haar talenten.

Haar inspiratiebronnen waren onder anderen Stevie Wonder, met wie ze inmiddels al een aantal keren heeft opgetreden, Marvin Gaye, Nina Simone, Donny Hathaway, maar ook Notorious B.I.G., 2Pac, Jay-Z en Wu Tang Clan.

In 2001 brak ze wereldwijd door met haar debuutalbum 'Songs in A Minor', en de bijbehorende singles 'Fallin' en 'A Woman's Worth'. Voor dit album kreeg ze een VMA, twee Billboard Awards, twee American Music Awards, twee NAACP Image Awards, drie Soul Train awards, twee World Music Awards, een ECCHO Award en het belangrijkste van allemaal: vijf Grammy Awards. Het album ging in de eerste week 235.000 keer over de toonbank, en is tot nu toe wereldwijd 12 miljoen keer verkocht. 'Fallin' 'wordt nog vaak gezien als Keys' "handtekening".

Haar doorbraak was voor een deel te danken aan een optreden dat ze gaf bij Oprah Winfrey, dit had haar platenbaas Clive Davis voor haar kunnen regelen.

In 2003 kwam haar tweede album 'The Diary of Alicia Keys' uit. Op het album staan onder meer de nummers 'You Don't Know My Name', dit was tevens de eerste single voor het album, 'If I Ain't Got You' en 'Diary'. Van dit album werden in de eerste week 618.000 platen verkocht, en is tot nu toe 8 miljoen keer over de toonbank gegaan.

In 2004 heeft ze haar gedichtenbundel uitgebracht, genoemd 'Tears For Water'. Hierin zijn zowel gedichten als de teksten van eerder uitgebrachte liedjes te lezen.

Rond 2005 wilde Keys meer gaan doen dan zingen alleen. Zo speelde ze in een door Halle Berry gecoproduceerde film, over een pianiste die in het begin van de 20e eeuw leefde, getiteld 'Compositions in Black & White'.

In oktober 2005 kwam haar derde album uit, een live-album, opgenomen op 14 juli 2005 in New York. Het album heet "MTV Unplugged". Op het album staan overwegend nummers van haar eerdere platen, maar er staan ook een aantal nieuwe nummers op. De single Unbreakable deed het goed op de radio.

In november 2005 begon ze met de opnames van de speelfilm Smokin' Aces. Hierin spelen onder andere Ben Affleck, Ryan Reynolds, Jeremy Piven en Andy García. Alicia Keys speelt een vrouwelijke huurmoordenaar. De film kwam uit in januari 2007.

In april 2007 verscheen de film The Nanny Diaries, gebaseerd op het populaire gelijknamige boek, waarin Alicia Keys naast Scarlett Johansson een rol speelde.

Op 13 november 2007, kwam Keys' album As I Am uit. Het album is tot op heden zo'n 6 miljoen keer verkocht wereldwijd. De single 'No One' werd een grote hit, en stond in meerdere landen op nummer één in de hitlijsten. In Nederland behaalde 'No One' de vierde plek. Ook de tweede single van het album, 'Like You'll Never See Me Again', werd een succes. Later werden ook Teenage Love Affair en Superwoman als singles uitgebracht. Aan As I Am werkten onder andere John Mayer, en een aantal bekende Amerikaanse songwriters mee.

In 2008 nam Keys het nummer Another Way to Die op, dit is de titelsong voor de James Bondfilm "' Quantum of Solace'". Ze speelde het nummer samen met Jack White.

Keys zal haar vierde studioalbum, The Element of Freedom in Amerika op 15 december 2009 uitbrengen. Ter promotie, speelt ze op 5 december op het "Cayman Island Jazz Festival".. Op 15 september 2009, zette Keys het nummer "Doesn't Mean Anything" op haar You Tubekanaal. Het is de leading single van haar nieuwe album. Op 22 september kwam het nummer uit in i Tunes.

Eind 2009 scoorde Alicia opnieuw een grote hit met het nummer "Empire State of Mind" dat ze samen met rapper Jay-Z ten gehore brengt.Keys verwerkt de piano in bijna alle nummers die ze heeft geschreven, omdat ze al van jongs af aan piano speelt. Naast dat Keys piano speelt, speelt ze ook nog 4 andere instrumenten, waaronder viool en cello. Haar nummers gaan vaak over liefde, een gebroken hart en over de kracht van vrouwen. Haar muziek werd geïnspireerd door vele artiesten, waaronder Prince, Nina Simone, Barbra Streisand, Marvin Gaye, Quincy Jones en Stevie Wonder. Keys' stijl bestaat uit soulmuziek, die wordt ondersteund door bas en geprogrammeerde beats, en ze verwerkt de klassieke piano in haar R&B-, jazz- en soulmuziek. Ze experimenteert op haar derde studioalbum, As I Am, ook met pop- en rockmuziek.

Keys heeft het bereik van een contralto, dat zijn 3 octaven. Sommige critici hebben gezegd dat haar stem sterk, rauw en gepassioneerd is, terwijl andere vinden dat haar stem "emotioneel gemaakt" is, en dat ze haar stem soms uit diens natuurlijke bereik duwt. De teksten die Keys schrijft worden vaak bekritiseerd, om het ontbreken van diepgang, en er wordt gezegd dat Keys' schrijfvaardigheid gelimiteerd is. De teksten worden onder andere algemeen, cliché en saai genoemd.

Over haar optredens, zijn critici een stuk positiever, ze zeggen dat Keys haar fans steeds weer weet in te pakken.

Door haar carrière heen, heeft Keys al verschillende prijzen gewonnen, en heeft ze een onderscheiding gekregen van de RIAA. In Amerika heeft Keys al meer dan 14 miljoen, en wereldwijd zelfs meer dan 30 miljoen, albums verkocht.
Deze pagina is het laatst bewerkt op 11.06.2010 19:48:07
Help ons!
Gelieve een bedrag in te vullen.
   
Nee   Ja Ik wil deze donatie anoniem doen. (toon mijn naam niet op de Slow Radio website)

September 2017
Doneer veilig online met PayPal. U hebt geen account nodig om te doneren met een creditcard.

Elke donatie wordt ten zeerste geapprecieerd!