Artiesten

Abba Abba
70,80
Frida Lyngstad
Geboren: 15.11.1945
Leeftijd: 71
Stockholm, Sweden
Website: Abba
Website: abbasite.com
ABBA-zangeres Agnetha plant comeback
02.01.2013 11:03:30
ABBA brengt nieuwe song uit
28.01.2012 10:49:02
Benny wil met reünieconcert ABBA stukje Stockholm redden
14.12.2011 13:38:13
Kans op hereniging Abba neemt toe
04.01.2011 02:08:24
ABBA overweegt eenmalige reünie
01.04.2010 09:59:52
Benny Andersson was lid van de Zweedse rockband "The Hep Stars". Deze groep beleefde tussen 1964 en 1969 in Zweden haar hoogtepunt en was ontstaan naar model van bijvoorbeeld Herman's Hermits, The Beatles en The Rolling Stones. Björn Ulvaeus was lid van de "Hootenanny Singers". Deze groep had een rustiger geluid dan de Hep Stars. Af en toe kruisten de wegen van beide groepen elkaar en dat leidde tot het samen schrijven van enkele liedjes door de twee genoemden. Agnetha Fältskog, het jongste lid van ABBA, was in haar tienerjaren al bekend en speelde bijvoorbeeld de rol van Maria Magdalena in de Zweedse versie van de musical 'Jesus Christ Superstar'. Ook schreef Agnetha zelf muziek. Ze bracht in Scandinavië vele hitsingles en zes succesvolle soloalbums uit en behoorde al voordat ABBA bestond, tot de populairste artiesten in haar vaderland. Tijdens één van hun tours ontmoette Agnetha Björn van de Hootenanny Singers. Ze trouwden in 1971, iets wat in de Zweedse media groots werd verslagen. Anni-Frid "Frida" Lyngstad was parttimezangeres en nam deel aan een talentenjacht, die ze won. Haar muzikale doorbraak kwam op het moment dat Zweden rechts ging rijden in plaats van links. De bevolking werd gevraagd niet de straat op te gaan. Frida trad op in een spectaculaire show die die nacht op televisie werd uitgezonden. Niet veel later ontmoette zij Benny Andersson, met wie ze trouwde in 1978.

Begin jaren '70 hadden Björn en Agnetha, ondanks hun huwelijk, nog ieder hun eigen carrière. Stig Anderson, manager van de Hootenanny Singers, bracht Björn en Benny echter samen in één band. Deze beiden vroegen vervolgens hun partners Frida en Agnetha in 1971 de achtergrondvocalen voor hun rekening te nemen op het album 'Lycka'. Van toen af vormden de vier samen een band, met de naam Benny & Björn, Agnetha & Frida (soms ook als Benny & Björn, Agnetha & Anni-Frid).

Björn en Benny zetten hun samenwerking voort en experimenteerden met nieuwe arrangementen en geluiden. Resultaat was de single 'People need love'. Het werd een bescheiden hit, maar voldoende om aan te tonen, dat de samenwerking goed was.

Het jaar daarop, 1973, werd 'Ring Ring' gemaakt, waarmee de groep voor het eerst deelnam aan het Nationale Songfestival. Velen verwachten dat het de eerste plaats zou worden, maar weer werd het een derde. Desondanks wordt de single al een top 5 hit in Nederland. Stig was overtuigd van het feit, dat een hit in Engeland of Amerika de definitieve doorbraak zou betekenen en zocht naar een andere bandnaam. Uiteindelijk werd het acroniem ABBA gekozen.

In 1974 won de band, nu onder de nieuwe naam ABBA, het Nationale Songfestival en werd uitgezonden naar het Eurovisiesongfestival, waaraan deelgenomen werd met het zelf geschreven nummer 'Waterloo'. Dit liedje is in 2005 gekozen tot beste Eurovisiesongfestivallied van de afgelopen 50 jaar. Dit werd tevens een

hit in Engeland, ABBA's eerste nummer 1. In de VS kwam het op een zesde plaats. Een vervolg van het succes zat er in Engeland echter nog niet in. Het duurde tot 'SOS' voordat ze een nieuwe top-10 hit hadden in Engeland. Agnetha neemt dit nummer ook op in een solo-versie voor haar Zweedstalige album 'Elva Kvinnor I Ett Hus'. In de tussentijd scoort ABBA in diverse andere landen grote hits met nummers als 'Honey, Honey', 'So Long' en 'I Do, I Do, I Do, I Do, I Do'. Laatstgenoemde single doet het ook goed in de VS en bereikt daar een vijftiende plaats. Na 'SOS' was de status van eendagsvlieg definitief verdwenen.

Na 1975 kwam wereldwijd succes met onder meer 'Mamma Mia' en 'Fernando'. Dit laatste nummer werd in eerste instantie speciaal geschreven voor Frida's Zweedstalige album 'Ensam'. ABBA besloot echter een Engelstalige versie op te nemen. De single groeide uit tot één van ABBA's grootste hits. In Australië stond het nummer zelfs 14 weken lang op nummer 1. Intussen was een eerste 'Greatest Hits' album verschenen dat in Engeland na 'Bridge Over Troubled Water' van Simon & Garfunkel de bestverkochte LP van de jaren zeventig wordt. Daarna volgden 'Money, Money, Money', 'Knowing Me, Knowing You' en 'Dancing Queen', hun grootste hit, van het album 'Arrival'. 'Dancing Queen' werd in 1977 ook ABBA

1979 begint met slecht nieuws: vrijwel tegelijk met het verschijnen van de gloednieuwe single 'Chiquitita' kondigen Agnetha en Björn hun echtscheiding aan. Het werken met de groep lijkt er niet onder te lijden. In mei verschijnt de langverwachte nieuwe LP 'Voulez-Vous' die opvalt door zijn dansbare en ritmische karakter. Van de LP worden naast 'Chiquitita' nog 3 andere singles uitgebracht die allen grote hits worden: 'Voulez-Vous', 'Does Your Mother Know' en 'I Have A Dream'.

Op 13 september start ABBA's tweede (en laatste) grote tournee. Deze keer worden voor het eerst ook de VS aangedaan. Het publiek in de VS reageert enthousiast op ABBA maar het is merkbaar dat ABBA daar nog niet zo'n gevestigde naam is als elders in de wereld. Anders dan in andere landen wordt niet iedere nieuwe ABBA-single automatisch een top 10 hit. De single 'Voulez-Vous/Angeleyes' die in de VS tijdens de toer wordt uitgebracht komt bijvoorbeeld niet hoger dan een 64e plaats. In Europa verschijnt tijdens de toer de gloednieuwe single 'Gimme! Gimme! Gimme! (A Man After Midnight)' en tevens het tweede verzamel-album 'Greatest Hits Vol. 2'.

In januari 1980 wordt de laatste hand gelegd aan een volledig Spaanstalig album 'Gracias Por La Musica' dat in mei wordt uitgebracht in een aantal landen. Deze LP wordt onverwacht ook in Japan een groot succes. In maart van dat jaar reist ABBA naar Japan en geeft daar enkele concerten, wat uiteindelijk ABBA's allerlaatse concerten blijken te zijn. In de zomer verschijnt de nieuwe single 'The Winner Takes It All' die lijkt te verwijzen naar de scheiding tussen Agnetha en Björn. In november wordt de nieuwe LP 'Super Trouper' en de gelijknamige single uitgebracht. Zowel LP als single staan binnen de kortste keren weer bovenaan de hitlijsten.

In februari 1981 kondigen Frida en Benny, het andere ABBA-paar, volkomen onverwacht hun echtscheiding aan. Er wordt druk gespeculeerd of ABBA een tweede echtscheiding zal kunnen overleven, maar de groep benadrukt dat dit geen gevolgen heeft voor de samenwerking. Al snel blijkt dat het moeilijk is om een geschikte nieuwe single uit te brengen. In de zomer verschijnt nog wel een speciale 12-inch single van 'Lay All Your Love On Me', een nummer van de LP 'Super Trouper', maar de rest van het jaar is het op platengebied stil rond ABBA.

Pas in december verschijnt de gloednieuwe ABBA-single 'One Of Us' vrijwel tegelijk met de nieuwe LP 'The Visitors'. Wanneer de clip van 'One Of Us' in Nederland voor het eerst vertoond wordt bij Mies Bouwman kijken de fans verschrikt op. De privé-problemen lijken hun sporen te hebben achtergelaten bij de ABBA-leden. De vrolijke kant van ABBA lijkt te zijn verdwenen, iets wat ook zeker weerspiegeld wordt in de nummers op de nieuwe LP. De LP is veel serieuzer en melancholischer van aard dan voorheen, met songs over Russische dissidenten, het verstrijken van de tijd en relaties die tot een einde komen. Op de LP staan voor het eerst ook veel minder mogelijke single-kandidaten. In de meeste landen wordt als opvolger 'Head Over Heels' uitgebracht maar deze single wordt slechts in een klein aantal landen, waaronder Nederland, een hit.

Begin 1982 zijn er nog plannen om een geheel nieuwe ABBA-LP uit te brengen. In mei gaat de groep de studio in en neemt 3 nieuwe nummers op. Een creatieve crisis lijkt zich aan te dienen want geen van deze nummers wordt door ABBA goed genoeg bevonden om op dat moment uit te brengen. De plannen voor een nieuwe LP worden daarom al snel terzijde geschoven. In plaats daarvan wordt gekozen voor een dubbel verzamel-album met daarop alle grote ABBA-hits uit de voorgaande 10 jaar en 2 nieuwe singles. Aangezien ABBA geen van de eerder dat jaar opgenomen nummers goed genoeg vindt, gaan ze in augustus opnieuw de studio in voor hun allerlaatste plaatopnames. Ze nemen drie nieuwe nummers op. Twee daarvan vormen de A-kanten van de volgende singles. De eerste, 'The Day Before You Came', verschijnt in oktober. Hoewel de single in verschillende Europese landen een grote hit wordt, wordt in veel andere landen (waaronder Engeland) de neerwaartse spiraal in het hitparade-succes voortgezet. De laatste single 'Under Attack' verschijnt in december en weet alleen in Nederland en België de top 5 te bereiken. De in november verschenen LP 'The Singles' doet het daarentegen wel goed in de internationale lijsten. Met dit wereldwijd nummer 1 album sluit ABBA zijn bestaan af.

Vlak na de activiteiten rondom ABBA's tienjarig bestaan last de groep in 1983 een rustperiode in, die uiteindelijk definitief blijkt te zijn. De ABBA-leden lijken ook muzikaal uit elkaar te zijn gegroeid. Benny en Björn willen zich toeleggen op het schrijven van een musical, terwijl Agnetha en Frida geïnteresseerd zijn in een internationale solo-carrière. Frida is op dat moment al zeer succesvol met haar eerste internationale solo-album en is intussen naar London verhuisd. In de jaren daarna geven de ABBA-leden af en toe aan niets tegen het opnemen van een nieuwe ABBA-LP te hebben, maar het komt er niet meer van.

In de jaren tachtig lijkt ABBA grotendeels vergeten te zijn door het platenkopende publiek. In 1992 beleeft ABBA

Op 4 juli 2008 waren alle ABBA-leden voor het eerst in vele jaren weer samen in het openbaar, bij de première van Mamma Mia The Movie in Stockholm, waar Frida en Agnetha samen een dansje maakten met Meryl Streep. Tot grote vreugde van de fans verschijnen de vier zelfs samen met de acteurs op het balkon van het hotel waar de première plaatsvindt.

Nadat ABBA was opgehouden als groep te bestaan, leggen Björn en Benny zich gezamenlijk toe op het componeren van muziek voor musicals. Een van de eerste is Chess (1984), waarvoor Tim Rice (samen met Björn) de tekst schrijft. Chess draait drie jaar lang in Londen en in 1988 komt ook een Broadway-versie uit. Deze wordt echter geen succes, wat te wijten was aan een gewijzigde opzet. Björn en Benny hebben echter een goed gevoel bij musical, wat overigens ook al tijdens tours van ABBA bleek. In 1999 gaat de op de gelijknamige ABBA-hit gebaseerde musical Mamma Mia! in première in Londen. Het zou een groot succes worden, met vertalingen in vele landen. Anno 2006 werken Benny en Björn aan de Engelse versie van hun musical Kristina från Duvemåla (Kristina uit Duvemåla), die op Broadway in première moet gaan. Benny is verder actief met zijn folk-muziek band BAO. In 2007 verschijnen er berichten in de pers dat Benny met zijn groep een oud ABBA nummer uit 1979 dat niet eerder op cd is verschenen zal opnemen en uitbrengen. De fans wachten in spanning af!

Agnetha en Frida gingen beiden op de solotoer. In 1982 bracht Frida haar album 'Something's Going On' uit, dat door Phil Collins geproduceerd werd. De LP laat een totaal ander geluid horen dan men van ABBA gewend is. Van dit album verkocht de roodharige zangeres ruim 1,5 miljoen exemplaren. De debuutsingle 'I Know There's Something Going On' wordt direct een wereldwijde hit. In de VS bereikt de single zelfs een indrukwekkende dertiende plaats, een positie die ABBA's singles uit de voorafgaande twee jaar niet konden benaderen in de VS. Na het relatief floppen van het tweede engelstalige album 'Shine' (geproduceerd door Steve Lillywhite) besluit zij te stoppen met zingen. Het gebrek aan solo-succes, maar vooral motivatie was aanleiding tot deze stap. In eerste instantie is Frida voornemens om de show-business volledig achter zich te laten en verzoekt haar fanclub zelfs om te stoppen met haar activiteiten. In de jaren daarna verschijnt ze echter toch weer op enkele plaatopnames van andere artiesten. Dit zijn vooral eenmalige gast-optredens, gericht op de Zweedse markt. Een echte solo comeback maakt Frida in 1996 met het door Anders Glenmark geproduceerde album 'Djupa Andetag'. Dit volledig Zweedstalige album komt alleen in Zweden uit en wordt door velen beschouwd als haar beste solo-album. Frida nodigt zelfs Agnetha uit om één van de nummers op de cd als duet op te nemen, maar Agnetha weigert. Marie Fredriksson van Roxette neemt haar plaats in. De cd wordt in Zweden een grote hit en behaalt zelfs de eerste plaats. Geen van de drie singles van het album weten echter de Zweedse top 10 te bereiken. In 2006 verschijnt er van Frida een dvd met een retrospectief van haar carrière en een uitgebreid (nieuw) interview met Frida zelf. De dvd wordt tevens uitgebracht in een box set, samen met vier solo-albums van Frida. Alhoewel het in de planning staat dat de dvd overal ter wereld verkrijgbaar zal zijn, verschijnt hij alleen in Zweden en Nederland in de winkels. Frida verkoopt in de twee landen samen niet meer dan 2500 dvd's. Het materiaal op de dvd is dan ook niet gericht op het grote publiek maar vooral interessant voor echte ABBA-fans. Anno 2007 heeft Frida geen plannen meer voor een internationaal solo-album en houdt zij het bij wat low-profile duetten die in zeer beperkte oplage verkrijgbaar zijn. Haar laatste recente opname was met ex-Deep Purple Jon Lord, 'The Sun Will Shine Again', uit 2004. Zij heeft het nummer tijdens het concert van Jon Lord in Keulen live gezongen. Ook verschijnt Frida samen met Jon regelmatig in diverse Duitse TV-programma's om Jon's album te promoten. Verder verscheen er in Duitsland 2005 een fan-boek van verstokte Frida fans Philippe Elan & Jean-Marie Potiez.

In hetzelfde jaar verschijnt er internationaal een officieel boek van de hand van Benny, Björn en Mamma Mia! producent Judy Craymer onder de titel 'Mamma Mia, How Can I Resist You'.

Agnetha's solo-carrière verloopt bijna identiek aan die van Frida. In 1982 neemt zij met de Zweedse artiest Tomas Ledin de duet-single 'Never Again' op. Deze single lijkt meer bedoeld om de internationale carrière van Tomas een push te geven en wordt in enkele landen een bescheiden succes. Agnetha's solo-carrière begint pas echt en veelbelovend met haar eerste internationale solo-album 'Wrap Your Arms Around Me'. Met de eerste single van het album 'The Heat Is On' scoort zij in veel Europese landen één van de grootste zomerhits van 1983. Ook de tweede single 'Wrap Your Arms Around Me' doet het met name in Nederland goed. Het album verkoopt wereldwijd uiteindelijk meer dan 1,3 miljoen exemplaren. Het tweede internationale album 'Eyes Of A Woman' (1985) waarop Agnetha samenwerkt met producer Eric Stewart is echter beduidend minder succesvol. In Nederland worden 4 singles van het album uitgebracht waarvan alleen de eerste 'I Won't Let You Go' (door Agnetha zelf geschreven) een bescheiden hitsucces wordt. Na het verschijnen van haar derde Engelstalige album 'I Stand Alone' in 1988 en de kleine Billboard-hit 'I Wasn

In 2005 verschijnt Agnetha op de première van 'Mamma Mia!' in Stockholm. Ze wordt in de zaal ontvangen met een staande ovatie, terwijl haar andere ABBA collega's onopvallend de zaal in kunnen lopen. Agnetha is de ster van de avond. Ook bij het stoppen van de musical in 2007 is Agnetha aanwezig. Na afloop zingt ze live met collega Tommy Korberg het duet 'True Love' met Benny aan de piano. Samen met Bjorn en Benny staat Agnetha die avond ook nog even op het podium om een Zweeds danklied te zingen. De drie ABBA leden zijn duidelijk weer vrienden. Frida is die avond niet aanwezig. Agnetha werkt inmiddels aan een nieuw album met zelfgeschreven songs, zo fluisteren de ingewijden nu. De release zal waarschijnlijk in 2008 plaatsvinden. Tevens werkt Agnetha's eigen productiemaatschappij aan een dvd over haar carrière.
Deze pagina is het laatst bewerkt op 16.02.2010 00:51:28
Help ons!
Gelieve een bedrag in te vullen.
   
Nee   Ja Ik wil deze donatie anoniem doen. (toon mijn naam niet op de Slow Radio website)

September 2017
Doneer veilig online met PayPal. U hebt geen account nodig om te doneren met een creditcard.

Elke donatie wordt ten zeerste geapprecieerd!